Ha a bazsalikom és a citrom találkozik abból valami igazán különleges, hűsítő nyári desszert születik. :)
Ennél a tortánál sincs ez másképp. ;)
Hozzávalók: (kb. 20 cm-es tortaformához)
Piskóta:
- 3 db tojás
- 4 evőkanál gluténmentes liszt (Mester Család Süteménylisztet használtam)
- 4 evőkanál cukor
- fél teáskanál sütőpor
- fél dl olaj
- csipet só
Bazsalikomos citromkrém:
- 40 g vaníliás pudingpor
- 40 g cukor
- 4,5 dl növényi tej (rizstejet használtam)
- 1,5 dl frissen facsart citromlé
- 6-7 levél friss bazsalikom apróra darabokra vágva
- 2 dl növényi habtejszín
- 1 csomag habfixáló vagy Dr. Oetker Zselatin Fix (ez elhagyható, de ha biztosra akarunk menni, hogy nem folyik ki a krém, akkor érdemes használni :))
Elkészítés:
Érdemes elsőnek a pudingot elkészíteni a krémhez. A növényi tejet és a frissen facsart citromlét keverjük össze és a nagy részét egy lábasban kezdjük melegíteni. A maradékban keverjük csomómentesre a pudingport és a cukrot majd ezt is öntsük a lábasba. Folyamatos kevergetés mellett főzzük addig míg teljesen besűrűsödik. Ha elkészült keverjük bele az apró darabokra vágott friss bazsalikom leveleket. Öntsük a kész pudingot egy tálba és fedjük le úgy folpack-al, hogy beleérjen.
Hűtsük le teljesen hidegre. Én a pudingot már elkészítettem előző este, így bőven volt ideje lehűlni. :)
A piskóta: A tojásokat válasszuk ketté. A sárgáját keverjük ki a cukorral, majd mehet bele a liszt, sütőpor, olaj, csipet só is. Keverjük csomómentesre. A fehérjét verjük fel kemény habbá és óvatosan keverjük hozzá a tésztához.
A kész masszát öntsük egy sütőpapírral bélelt tortaformába és 170 fokos előmelegített sütőben süssük kb. 45- 50 percig. Tűpróbát mindenféleképpen csináljunk!
Amíg a megsült piskóta hűl, befejezhetjük a krémet. :)
A hideg pudingot keverjük át egy robotgéppel, hogy krémesebb állaga legyen. A habtejszínt verjük fel kemény habbá és adjuk hozzá a habfixálót vagy a Zselatin Fixet. A habhoz óvatosan keverjük hozzá a pudingot és amíg előkészítjük a piskótát, tegyük vissza a hűtőbe.
A kihűlt piskótát vágjuk ketté. A legegyszerűbben úgy tudjuk a krémet a két piskóta közé varázsolni, ha az egyik piskótát visszahelyezzük a tortaformába erre mehet az össze krém majd erre rá a másik piskóta. Mivel a sütés során a piskótám teteje nem lett egyenes, ezért én ezt helyeztem alulra és a piskóta alját raktam a krém tetejére. :)
Ezután kiszedhetjük a tortaformából (érdemes kapcsos formát használni) és ha szükséges a krémet egy kicsit megigazíthatjuk, hogy szép egységes legyen. :)
A kész tortát megszórtam porcukorral és bazsalikom levéllel díszítettem. :)
Ha valamelyik beton tárgy/kiegészítő megtetszett a képeken, megtalálod a krafty.hu piacterén vagy a homeinfo.hu webáruházában. Több infóért vagy akár egyedi megrendeléssel kapcsolatban keress bátran a facebook oldalamon. :)