Őszintén szólva, nem vagyok egy nagy körte rajongó -karamell annál inkább- de mikor megláttam FromJuci facebook oldalán ezt a szuper receptet, tudtam, hogy ezt ki kell próbálnom. :)
Néhány dolgot módosítottam az eredeti recepten, például glutén- és laktóz mentes hozzávalókat használtam, de aki kíváncsi az eredeti receptre, itt megnézheti: fromjuci.blog.hu
Hozzávalók:
A tésztához:
- 200 g gluténmentes liszt (Én Mester Család Sütemény lisztet használtam)
- 50 g cukor
- 100 g hideg, kockákra vágott laktózmentes vaj
- hideg víz, amennyit felvesz a tészta
A töltelékhez:
- 3 db körte
- kb. 50 g cukor
- 10 g gluténmentes liszt
- 2 tk citromlé
- 1/2 tk őrölt fahéj
- sós karamella
A sós karamellhez:
- 100 g cukor
- 1 dl habtejszín (én növényit használtam)
- 20 g laktózmentes vaj
- ízlés szerint só
A lekenéshez:
- 1 tojás
- cukor
Elkészítés:
Érdemes elsőnek a sós karamellel kezdeni, de ezt akár már előző nap is elkészíthetjük.
A cukrot egy magas falú lábasban melegítsük addig míg el nem olvad. Mikor már aranybarna vegyük le a tűzről és óvatosan, apránként öntsük hozzá a tejszínt, majd tegyük bele a vajat is és ha egynemű lett a karamell ízesítsük a sóval. (Miután az olvadt cukorhoz hozzáöntöttem a tejszínt még egy kicsit visszatettem a tűzre és így adtam hozzá a vajat.) Hagyjuk kihűlni, majd tegyük be a hűtőbe.
A tészta: A lisztet a hideg vajjal és a cukorral egy tálban morzsoljuk össze, majd adjunk hozzá annyi hideg vizet, hogy gyúrható tésztát kapjunk. A tésztát dolgozzuk össze, majd folpackba csomagolva tegyük a hűtőbe, míg elkészítjük a tölteléket.
A körtéket magozzuk ki és vágjuk cikkekre. Szórjuk meg cukorral, fahéjjal, liszttel és öntsük rá a citromlét is és forgassuk össze.
A tésztát 2-3 mm vastagságúra, kör alakúra nyújtsuk ki. A legegyszerűbb ha két sütőpapír között nyújtjuk, így nem kell a tésztát átpakolni. A gluténmentes tészták általában nehezebben nyújthatóak, mert törnek, így óvatosan nyújtsuk. A tészta széleinél hagyjunk kb. 5 cm-es sávot, ide ne tegyünk a töltelékből. A közepét kenjük meg a sós karamellel és rakjuk rá a körte szeleteket, majd még csorgathatunk rá a karamellből. Hajtsuk rá óvatosan a tészta széleit és ezt kenjük meg a tojással majd szórjunk rá egy kis cukrot. A tölteléket megszórhatjuk még durvára vágott sós mogyoróval is. :)
Előmelegített 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a tészta kissé megpirult.
Ha pedig beszereznél egy igazán egyedi beton tortatálat, itt megtalálod. :)