Bazsalikomos citromtorta
2017. július 05. írta: H.Heni

Bazsalikomos citromtorta

Glutén- és laktózmentes

 Ha a bazsalikom és a citrom találkozik abból valami igazán különleges, hűsítő nyári desszert születik. :)

Ennél a tortánál sincs ez másképp. ;)

 

citromtorta.jpg

 

 

Hozzávalók: (kb. 20 cm-es tortaformához)

 

Piskóta:

  • 3 db tojás
  • 4 evőkanál gluténmentes liszt (Mester Család Süteménylisztet használtam)
  • 4 evőkanál cukor
  • fél teáskanál sütőpor
  • fél dl olaj
  • csipet só

 

Bazsalikomos citromkrém:

  • 40 g vaníliás pudingpor
  • 40 g cukor
  • 4,5 dl növényi tej (rizstejet használtam)
  • 1,5 dl frissen facsart citromlé
  • 6-7 levél friss bazsalikom apróra darabokra vágva
  • 2 dl növényi habtejszín 
  • 1 csomag habfixáló vagy Dr. Oetker Zselatin Fix (ez elhagyható, de ha biztosra akarunk menni, hogy nem folyik ki a krém, akkor érdemes használni :))

 

 

Elkészítés:

 

Érdemes elsőnek a pudingot elkészíteni a krémhez. A növényi tejet és a frissen facsart citromlét keverjük össze és a nagy részét egy lábasban kezdjük melegíteni. A maradékban keverjük csomómentesre a pudingport és a cukrot majd ezt is öntsük a lábasba. Folyamatos kevergetés mellett főzzük addig míg teljesen besűrűsödik. Ha elkészült keverjük bele az apró darabokra vágott friss bazsalikom leveleket. Öntsük a kész pudingot egy tálba és fedjük le úgy folpack-al, hogy beleérjen.

 

c.jpg

 

Hűtsük le teljesen hidegre. Én a pudingot már elkészítettem előző este, így bőven volt ideje lehűlni. :)

 

A piskóta: A tojásokat válasszuk ketté. A sárgáját keverjük ki a cukorral, majd mehet bele a liszt, sütőpor, olaj, csipet só is. Keverjük csomómentesre. A fehérjét verjük fel kemény habbá és óvatosan keverjük hozzá a tésztához. 

A kész masszát öntsük egy sütőpapírral bélelt tortaformába és 170 fokos előmelegített sütőben süssük kb. 45- 50 percig. Tűpróbát mindenféleképpen csináljunk! 

Amíg a megsült piskóta hűl, befejezhetjük a krémet. :)

 

A hideg pudingot keverjük át egy robotgéppel, hogy krémesebb állaga legyen. A habtejszínt verjük fel kemény habbá és adjuk hozzá a habfixálót vagy a Zselatin Fixet. A habhoz óvatosan keverjük hozzá a pudingot és amíg előkészítjük a piskótát, tegyük vissza a hűtőbe.

A kihűlt piskótát vágjuk ketté. A legegyszerűbben úgy tudjuk a krémet a két piskóta közé varázsolni, ha az egyik piskótát visszahelyezzük a tortaformába erre mehet az össze krém majd erre rá a másik piskóta. Mivel a sütés során a piskótám teteje nem lett egyenes, ezért én ezt helyeztem alulra és a piskóta alját raktam a krém tetejére. :)

Ezután kiszedhetjük a tortaformából (érdemes kapcsos formát használni) és ha szükséges a krémet egy kicsit megigazíthatjuk, hogy szép egységes legyen. :)

 

ct.jpg

 

A kész tortát megszórtam porcukorral és bazsalikom levéllel díszítettem. :)

 

ct1.jpg

 

Ha valamelyik beton tárgy/kiegészítő megtetszett a képeken, megtalálod a krafty.hu piacterén vagy a homeinfo.hu webáruházában. Több infóért vagy akár egyedi megrendeléssel kapcsolatban keress bátran a facebook oldalamon. :)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cementproject.blog.hu/api/trackback/id/tr4112638955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása